W dniu 31.03 w Ochotniczej Straży Pożarnej w Pacierzowie zostały zorganizowane specjalistyczne szkolenia dla strażaków z zakresu gaszenia pożarów wewnętrznych.
Za całkoształt szkolenia odpowiadała firma OLC Fire, a strażaków szkolili strażacy Państwowej Straży Pożarnej - Pan Dariusz Olcen i Pan Adam Skrzypkowski. W szkoleniu udział wzieli strażacy z jednostek ze Zdrowej, Chorzenic, Pacierzowa, Konar, Skrzydlowa, Rzerzęczyc, Zawady, Nieznanic, Częstochowy-Błeszno, Gliwic, Cykarzewa Północnego i Rudnik. Wśród wszystkich uczestników była także jedna druhna!
Szkolenie rozpoczęło się od teorii, gdzie druhowie poznali m.in. właściwości dymu, odpowiedniego rozpoznania pożaru i zasady bezpiecznego działania w strefie pożarowej jak i po wyjściu z niej.
Wielu strażaków dalej nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia jakie wprowadza dym i osad pozostały na ubraniach bojowych. Szkoleniowcy przekazali bardzo ważne informacje i pokierowali uczestników jak dążyć do minimalizacji skutków oddziaływania szkodliwych substancji.
Po części teoretycznej rozpoczęto naukę czytania dymu, obserwacji zjawisk pożarowych takich jak rozgorzenie i backdraft w małej skali na domkach wykonanych przez druhów OSP w Pacierzowie. Strażacy mogli zobaczyć jak teoria przekłada się na praktykę.
Przed wejściem do kontenera ogniowego uczestnicy uczyli się operowania prądami gaśniczymi i współdziałania w tzw. rocie (dwóch strażaków), opanowania prądownicy by zmieniać jej parametry pracy bez jej obserwacji, poruszania się w strefie pożarowej.
Ostatnią ważną częścią szkolenia było działanie w komorze ogniowej. W środku panowała temperatura ponad 600 stopni Celsjusza, a także bardzo silne zadymienie. Strażacy uczyli się panowania nad pożarem i obserwowali zjawiska wcześniej przedstawiane na wykładach.
Na sam koniec szkolenia zostały podsumowane i rozdane zostały certyfikaty.
Serdecznie dziękujemy Gminie Kłomnice i Komendantowi Gminnemu Przemysławowi Zielińskiemu za pomoc w organizacji i sfinansowaniu dla 10 strażaków miejsc na szkoleniu. Dziękujemy także Pani Renacie Franc i lokalowi Pod Gruszą za wsparcie szkoleń dobrym prowiantem!